Samsung Gear S

Samsung kondigde op 28 augustus de Gear S aan, een nieuwe smartwatch met een groot scherm en 3G-connectiviteit, waardoor een smartphone "overbodig" is, de Gear S is dus niet langer een verlengstuk voor je telefoon, maar een "telefoon" opzich.


Design

Het toestel dat ik mocht testen heeft een wit bandje,weegt zo'n 67 gram en heeft een 2" scherm. Het horloge is gebogen en past daarmee ook bijna prima rond iedere pols. Met zijn 12.5 mm dikte, is hij nogal aan de dikke kant en ook nog eens groot, hij is namelijk 39.9 mm breed en de langste zijde meet 58.1 mm. Ondanks zijn gewicht en grootte draagt hij toch comfortabel en heb je niet het gevoel dat je iets groot, lomp om je arm hebt.
Het bandje is gemaakt van een plastic/rubberachtig materiaal en voelt zacht en degelijk aan, van zweet, jeuk of andere vervelende dingen heb je met dit bandje geen last. Het bandje is verwisselbaar maar dit kan enkel met de bandjes die Samsung aanbiedt, je kan dus geen normaal 22mm-bandje gebruiken.
Het horloge kan groter of kleiner gemaakt worden via hetzelfde principe als we ook al bij de Gear 2 zagen: je drukt het pinnetjes in het gewenste gaatje en klikt vervolgens de clasp dicht, daar moet je hard op drukken, maar één keer het bandje vastzit, komt hij niet uit zichzelf los.





Scherm

Zoals eerder gezegd heeft het scherm een grootte van 2" en voor een smartwatch is dat groot, andere smartwatches die op dit moment op de markt zijn hebben schermen van rond de 1.5". De kwaliteit van dit scherm is prima, met een resolutie van 360*480 pixels en een pixeldichtheid van om en bij de 300 PPI is alles duidelijk en met veel detail te zien. Omdat het een Super AMOLED-scherm is heb je voordeel wanneer je een watchface neemt met een donkere of zwarte achtergrond, bij AMOLED-schermen kunnen pixels afzonderlijk worden uitgezet en vebruiken ze dus ook geen sap van je batterij wanneer er zwart moet weergegeven worden.
Iets wat in het begin raar is, is dat het scherm gebogen is en dus ook het touchscreen een andere ervaring geeft, wanneer je van boven naar beneden, of omgekeerd, swypet dan geeft dat een speciaal gevoel dat moeilijk te omschrijven is. De touch zelf reageert bijna altijd op je bewegingen en heeft dus geen nadelen ten opzichte van een klassiek, plat scherm.
Dankzij de lichtsensor, die zich linksonder bevindt, past het horloge de helderheid van het scherm zelf aan.





Prestaties

De Gear S wordt aangedreven door een Snapdragon 400 chipset van Qualcomm, zoals wel meerdere slimme horlogers, die Snapdragon wordt door 512 MB RAM bijgestaan. De processor heeft 2 cores en is geklokt op 1 GHz. Het toestel is dan ook vloeiend en heeft geen enkele moeite met de beschikbare apps en de dagelijkse taken. Alles wat je verlangt van het toestel doet hij zonder stottering of hapering.



Naast de processor bevat het toestel ook nog 4 GB opslagruimte dat niet uitbreidbaar is, dit kan je gebruiken om muziek of foto's vanaf je Samsung-smartphone naar je watch te sturen, waarna je de liedjes later kan beluisteren of, de foto's, bekijken. Om je muziek af te spelen maakt het toestelletje gebruik van de ingebouwde speaker en die gaat best luid, maar is niet van de beste kwaliteit, wanneer je het volume volledig openschroeft, krijgen de hoge tonen een vervelend scherp kantje.

Bellen

De nieuwste smartwatch van Samsung kan connectie maken met het gsm-netwerk zonder een bluetooth-verbinding te hebben met je smartphone zoals dat bij andere slimme horloges het geval is. En dat is handig, je kan gewoon bellen met je horloge als je je telefoon vergeten bent. Dit doet het toestel via de nano-simkaart die je er aan de achterkant kan insteken. En geen nood, je contacten worden gewoon door het horloge onthouden. Ook sms-berichten kan je via het horloge sturen, al is dat met het kleine toetsenbordje op het scherm een hele opgave, je berichten worden ook automatisch gesyncroniseerd met je Samsung-smartphone als je de eigen sms-applicatie gebruikt.





Batterij

De 300 mAh batterij die in de behuizing plaats heeft, is niet al te groot, wanneer je de klok in de modus klok altijd aan zet, waarbij de ganse tijd het uur af te lezen valt zonder dat je daarvoor op het knopje moet drukken, gaat de batterij zo'n dag mee. Opladen doe je dan best 's nachts, anders bestaat de kans dat je de dag erna plots niet meer weet hoe laat het is.
De charging cradle, de 'oplader' van het toestel, heeft ook nog als extra functie dat je hem kan gebruiken als extra batterij, zo kan je je slaap 's nachts door het toestel laten meten zonder dat je hoeft te vrezen dat hij de ochtend niet redt.




Hartslagmeter

Op de achterkant van het horloge vinden we de hartslagmeter. Wanneer ik gelijktijdig mijn hartslag meette op de Galaxy S5 en de Gear S, bleek de S5 zo'n 5 slagen per minuut minder aan te geven, dat kan natuurlijk aan de meting liggen, maar het viel op dat er telkens een verschil opzat van zo'n 3 à 10 slagen per minuut en dat is toch wel vreemd.


IP-67

Ook dit horloge heeft een IP-67 certificaat waarmee hij stofvrij en dompeldicht is, wat wil zeggen dat hij een douche zeker wel overleeft, sterker nog, hij kan gedurende 30 minuten één meter diep in het water blijven zonder schade op te lopen.

Tizen

Tizen, het besturingssysteem van dit horloge, net zoals vele anderen in de smartwatchcollectie van Samsung. Naast dat alles vlotjes werkt en dat er met het OS op zichzelf geen problemen zijn, zijn er toch nog maar weinig ontwikkelaars die de uitdaging durven aan te gaan om een app'je te maken voor onze draagbare vrienden. Daarom zouden we toch ook wel graag wat meer smartwatches van Samsung zien die net zoals de Gear Live op Android Wear draaien, daar zijn veel meer apps voor en dat wordt veel actiever ontwikkeld.

Wanneer ik het doel van 10000 stappen bereikt had, ontstond er een vervelende bug: in de S Health app op de smartwatch werd het lettertype zo groot dat het onleesbaar werd...


Gezondheid

Smartwatches hebben natuurlijk meerdere doelen dan enkel de tijd weergeven, een belangrijk daarvan is fitness en meer bepaald gezondheid. De Gear S speelt hier heel subtiel op in, wanneer je een uur geen stappen zet, krijg je een melding op je horloge dat je al een uur aan het niksen bent en dat het tijd wordt om uit je luie zetel te komen. Op het einde van iedere week krijg je een notificatie met een aantal dingen die je kan verbeteren om de week erna een beetje fitter te worden. Je kan de Gear S dus eigenlijk zien als je persoonlijke coach. Naast deze functies kan je je horloge ook gebruiken om te gaan fietsen, wandelen, lopen of een trektocht te maken. Je hartslag wordt automatisch bepaald gedurende de activiteit, net zoals je locatie. Ook hier krijg je weer persoonlijke assistentie.Iets wat de Gear S uniek maakt is zijn uv-sensor, en ja deze meet het uv-licht. Wanneer het toestel die hoeveelheid licht bepaald heeft, krijg je ook hier weer tips wat je moet doen om je optimaal te beschermen.




Plus- en minpunten

+ Mooi scherm
+ Vloeiende interface
+ Batterijlevensduur is goed te noemen
+ Bellen zonder smartphone

- Enkel compatibel met bepaalde Samsung-smartphones
- Moet eenmaal gekoppeld zijn met je smartphone
- Weinig apps

Conclusie

De Gear S is één van de meest uitgebreide smartwatches van dit moment, maar is hij zijn adviesprijs van zo'n €400 dan ook waard? Wel, dat is eerder een persoonlijke voorkeur, de Gear S is niet meer het verlengstuk van je smartphone zoals andere smartwatches, maar aan de andere kant zijn er ook niet echt veel apps te vinden. Je vragen rond gezondheid beantwoordt hij prima, maar je moet ook wel één van de compatibele Samsung-smartphones hebben, die moeten draaien op Android 4.3 of hoger en minstens over 1.5 GB aan RAM beschikken.

Een reactie posten