Review Samsung Gear 2

De Gear2, de nieuwste smartwatch van Samsung, heb ik mogen testen. In deze review gaan we er wat dieper op in. Alle foto's in deze review zijn geschoten met de Galaxy S5. Mijn model was Gold Brown met een Wild Orange bandje.


De Gear 2 wordt gekoppeld met je Samsung-smartphone (een lijst van de ondersteunde toestellen onderaan deze pagina) via Bluetooth 4.0 LE. Het bereik was enorm goed. Ik had op een bewolkte dag, buiten, meer dan 23 meter nodig om het signaal tussen een S5 en de Gear 2 te verbreken.

Design

De Gear 2 ziet er simpel, modern en strak uit met in het midden, onderaan het horloge een knop, die verschillende functies heeft. Een enkele klik dimt het scherm of zet het aan, een iets langere druk zorgt ervoor dat je het toestel kan uitschakelen, herstarten, geluid regelen of de 'Stand buiten' aanzetten waardoor het scherm feller wordt. Via de instellingen in de Gear Manager kan je instellen welke app geopend wordt nadat je 2 keer drukt op deze knop.
Het horloge zelf ziet eruit als gebrushed metaal, wat wel premium aandoet. Aan de bovenkant zit de 2 megapixel-camera met daarnaast een IR-sensor om je tv of STB (bv. Belgacom digitale TV) te bedienen.
Het bandje voelt nogal goedkoop aan in tegenstelling tot het horloge zelf. Het gaf ook een zacht maar krakend geluidje, wat wel zonde is voor een horloge van zo'n €300. In tegenstelling tot het gewicht: met zijn 68 gram is het aangenaam dragen.



Opladen

Een raar iets bij de meeste smartwatches is dat je hem moet opladen met een speciaal charging dock, een soort van blokje dat je achter op je smartwatch klikt, waarna je de Micro-USB-kabel erin plugt. Het charging dock erop klikken is makkelijk, maar het opladen van het toestel kostte toch een aantal uren, hoewel de batterij toch maar een capaciteit heeft van 300 mAh.





Uithoudingsvermogen

In de smartwatch bevindt zich een batterij met een capaciteit van 300 mAh. Volgens Samsung zou deze bij normaal gebruik, wat nogal een ruim begrip is, 2~3 dagen meegaan.
Na anderhalve dag niet al te intensief gebruik, regelmatig het uur checken, af en toe een foto maken, de hartslag af en toe meten en een keer te bellen, was de batterij zo goed als leeg. Zeker voor zo'n kleine batterij vind ik dit een prima score.

Scherm

Op het 1.63" Super AMOLED-scherm van de smartwatch is alles duidelijk leesbaar, ook buiten, wat me toch wel wat verraste. Met een pixeldichtheid van 278 PPI wordt alles mooi gedetailleerd weergegeven zonder dat je de pixels kan onderscheiden, tenzij je dichter bij het scherm gaat hangen. In de huidige smartphones ligt de pixeldichtheid veel hoger, maar dit zal in de volgende generatie smartwatches zeker ook het geval zijn.
De kijkhoeken van het scherm zijn prima, vanuit alle hoeken is tekst duidelijk te lezen en kan je prima zien wat er op het horloge staat.
Het touchscreen is iets minder gevoelig dan bij bijvoorbeeld de Galaxy S5 waardoor je soms een tweede keer moet swypen. Na een tijd raak je dit wel gewoon.

Camera

Met zijn 2 megapixel-camera ga je uiteraard geen prachtige foto's schieten, maar om snel iets vast te leggen op je camera is dit een handige feature. Kleuren zien er nogal blauw-, grijsachtig uit en er is redelijk wat ruis aanwezig. Maar wat verwacht je ook van een 2 megapixel camera? Bij het video's opnemen is het geluid duidelijk en helder, iets wat soms bij smartphones zelfs nog niet het geval is.

Prestaties

Een smartwatch ga je hoogstwaarschijnlijk op dit moment nog niet aanschaffen voor zijn prestaties, maar eerder voor zijn mogelijkheden, maar bij een review moet dit natuurlijk toch even toegelicht worden. De Gear 2 draait op een 1 GHz dual-core processor en 512 MB RAM-geheugen helpt bij het rekenwerk. Het toestel draait op Tizen, het besturingssysteem van Samsung zelf. Dankzij de toch wel snelle processor voor in zo'n klein toestel stottert de Gear 2 zelden. In tegenstelling tot de Galaxy S5 werd dit toestel helemaal niet warm, ook niet bij het filmen of snel foto's maken.

Bellen

Bellen? Jawel, met de Gear 2 kan het! Via Bluetooth kan je je contacten zien en bellen met de SIM-kaart van je Samsung-telefoon. Het geluid is luid en duidelijk en de andere kan je ook goed verstaan. De speaker zit aan de linkerkant van het horloge en de microfoon rondom. Zeker een handige feature voor in de auto of op de fiets!

Mogelijkheden

Uiteraard dient een smartwatch om de klok te kunnen lezen, dit kan via verschillende watchfaces met mogelijke sneltoetsen onder de tijdweergave.
Je kan bellen, berichten en mails versturen en uiteraard alle(!) notificaties op je smartphone komen ook op je Gear te staan. In de Gear Manager kan je zelf aanpassen van welke apps je notificaties wenst te ontvangen.

Geluid

Als mp3-speler kan je de Gear 2 ook gebruiken, zeker handig voor tijdens het fietsen. Via Gear Manager kan je nummers naar deze smartwatch zenden en ze dan afspelen.
Het geluid is helder, duidelijk en ook luid. Tijdens het afspelen van een nummer haperde de Gear af en toe. Voor een horloge is het zeker een goede speaker!

IP 67

De Gear 2 is IP 67 gecertificeerd wat wil zeggen dat hij stof- en waterdicht is tot op een diepte van 1 meter gedurende 30 minuten. Je kan dus gaan douchen, zwemmen of in bad gaan met je Gear 2.

Fitness

Dit jaar zet Samsung vooral in op fitness en design. Met de Gear kan je dan ook gebruikmaken van een heleboel diensten om je wekelijkse of misschien wel dagelijkse sport te beoefenen.
Zo is er op het toestel een stappenteller ingebouwd, die kan je zo instellen dat er bij een bepaald aantal stappen een alarm afgaat. Standaard is dit ingesteld op 10000.
Via de zogenaamde Training-app kan je rennen, wandelen, fietsen of op trektocht gaan. Bij al deze sporten wordt de tijd weergegeven waarin je hem beoefent en het aantal afgelegde kilometers. Het aantal verbruikte kilocalorieën wordt weergegeven bij wandelen en trektocht. Bij rennen weet je hoelang je erover deed om een kilometer af te leggen en bij fietsen hoe snel je rijdt.
Ook een hartslagmeter is aanwezig op het toestel, maar je kan hem niet gebruiken tijdens het lopen omdat je je hand heel stil dient te houden. Misschien wel waar je hem het meest zou gebruiken. Hij bevindt zich op de achterkant en en is zeer accuraat. Meestal is je hartslag binnen enkele seconden gemeten.

Software

Op de Gear 2 draait zoals eerder gezegd Tizen OS, de eerste Galaxy Gear draaide op een aangepaste versie van Android, het verschil tussen die versie van Android of het huidige Tizen is te verwaarlozen.
Het grootste probleem voor Tizen is misschien wel het aantal apps. Er zijn er namelijk niet zoveel en van die die er wel zijn zijn dan ook nog eens een hele reeks kopieën. Veel goede apps zijn ook nog eens betaalbaar. Voor de hoeveelheid en kwaliteit van apps hoef je dit toestel dus niet te kopen.

Plus- en minpunten

+ Mooi scherm                                                                        - Werkt maar met enkele Samsung-toestellen
+ Lange accuduur                                                                    - Om hartslag te meten moet je stil staan
+ Camera                                                                                - Aanbod aan apps is miniem

Conclusie

De Gear 2 biedt veel mogelijkheden en doet zeker wat hij moet doen en heeft enkele nuttige features. Om hem te kopen moet je toch wel zo'n €299 neertellen, wat toch wel veel is.



Een reactie posten